Enten du er en ivrig osteentusiast eller helt ny i osteverdenen, kan alle lage et flott ostefat. Det er faktisk enklere enn du kanskje tror! For å hjelpe deg i gang, har vi samlet noen praktiske tips nedenfor. Skal du snart ha familie eller venner på besøk? Følg disse rådene, så vil de garantert bli imponert over det nydelige ostefatet ditt!
Hvilke oster hører hjemme på et ostefat? Mulighetene for å sette sammen ostefatet ditt er uendelige. Det finnes egentlig ikke noe slikt som det ideelle ostefatet, så velg først og fremst oster som passer til din smak eller dine gjesters smak.
Et godt eksempel er å sette sammen fatet basert på de 7 ostefamiliene:
- Hvitmuggoster – som brie og camembert
- Geit- og saueoster – som Manchego og myk geitost
- Fastost– som Gouda og parmesan
- Ferskost / Fløteost – som Mozzarella, Ricotta
- Kittmodningsoster – som Époisse og Port Salut
- Blåmuggoster – som Roquefort og Gorgonzola
- Smelteost
Har du en ost fra hver ostefamilie på fatet? Da er du alltid trygg! Ikke glem å ta hensyn til eventuelle dietter. For eksempel bør gravide kvinner unngå råmelksoster og kun spise pasteuriserte oster.
Hvordan setter du sammen ostefatet?
La fantasien løpe fritt og lag det slik du synes det ser best ut. Her er noen grunnleggende regler du kan følge:
- Server et oddetall av oster: 3, 5 eller 7.
- Varier med ulike ostetyper, som nevnt ovenfor.
- Ta osten ut av kjøleskapet minst en time i forveien, slik at den kan nå romtemperatur. Pass på at ostene ikke ligger i solen eller nær en varmekilde.
- Skjær opp en liten del av osten på forhånd; dette gjør det enklere for folk å forsyne seg eller skjære et stykke selv.
- Varier i form: skjær osten i ulike former som skiver, terninger og trekanter.
- Tilsett deilige garnityrer. Tenk på sesongens frukt, fikenmarmelade, oliven, ulike nøtter, tørket pølse, kjeks eller dadelbrød.
- Server ostefatet på et vakkert serveringsbrett som du finner på ost-online.no
- Sist, men ikke minst: legg ved en egen ostekniv til hver ost for å unngå krysskontaminering og for å holde smakene rene.